Recepten

Print recept

Oesters gegratineerd met champagne

Oesters gegratineerd met champagne
ingrediënten
24 Zeeuwse creuses van Prins & Dingemanse 50 gram geklaarde boter
1 glas Champagne, cava, prosecco of een andere droge mousserende wijn kan ook ½ citroen, enkel het sap
1 takje dragon, fijngehakt Peper
3 eidooiers Zout

Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Open de oesters. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe. Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en haal hem uit de schelp. Houd het oestervlees apart en vang het vocht op. Zeef dat daarna om schelpresten te verwijderen. Bewaar de schelpen. Breng de champagne met de dragonblaadjes aan de kook in een steelpan. Laat circa 5 minuten op laag vuur trekken. Zeef het vocht. Breng een pan water aan de kook en zet er een hittebestendige kom op. Doe het mengsel van wijn en dragon, 3 kleine eetlepels oestervocht en de eidooiers in de kom. Klop geleidelijk de geklaarde boter er met een garde doorheen. Nu krijg je een lobbige sabayon. Breng deze op smaak met citroensap, zout en peper. Doe het oestervlees in een steelpan met het overgebleven oestervocht en verwarm 1 tot 2 minuten. Zeker niet te lang. Leg de oesterschelpen met de diepe kant op een bakplaat. Doe de oesters hier terug in en schep er wat sabayon overheen. Oesters die omvallen of waar de sabayon uitloopt, ondersteun je met een platte oesterschelp. Zet onder de grill en gratineer ze 3 tot 5 minuten of tot de oesters goudbruin zijn. Serveer met een glas champagne.

 

Tip! Heb je geen fijne zeef of doek? Een velletje keukenpapier in je zeef leggen, werkt ook prima om het overgebleven gruis op te vangen.

 

Aantal personen: 6 tot 8

 

littlespoon.nl

Producten met dit recept