PD mussels cooked
Zeeuwse mosselsoep met zeekraal

Makkelijk

4 personen

15 minuten

ingrediënten

 • 2 kg Prins & Dingemanse mosselen
 • 1 takje tijm
 • 1 doos Prins & Dingemanse zeekraal
 • 1 blaadje laurier
 • 2 dl droge witte wijn
 • 2 takjes peterselie1 ui, fijngesneden
 • 5 dl visbouillon (eventueel van tablet)
 • 2 worteltjes, in blokjeszout en peper
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 dl crème fraîche
 • 4 tomaten, ontveld, in blokjes
print dit recept
Bekijk andere recepten

instructies

Kook de mosselen met de wijn circa 5 min. in een gesloten pan tot alle schelpen open zijn. Schud de pan regelmatig. Laat de mosselen iets afkoelen, neem ze uit de schelp en zeef het kookvocht door een fijne zeef. Schenk een deel van het kookvocht over de mosselen, dan drogen ze niet uit. Bak in een grote pan de ui en wortel 10-15 min. in de olie op zacht vuur, de groenten mogen niet kleuren. Voeg tomaat, tijm, laurier, peterselie, visbouillon, wat zout en 3-4 dl water toe. Breng alles aan de kook en schep het schuim regelmatig weg. Laat de soep afgedekt circa 30 min. zachtjes koken. Voeg crème fraîche, zeekraal en wat zout en peper toe en verwarm alles goed. Roer als laatste de mosselen met het kookvocht door de soep

Product bij dit recept

Verse mosselen

Wereldberoemd vanwege zijn specifieke smaak, stevige bite en structuur. Onze percelen genieten een perfecte bodemgesteldheid. Zo zijn onze mosselen van voldoende voedsel verzekerd en dat proef je!

Zeekraal

Zeekraal groeit langs de kustlijnen en in zoute moerasgebieden. Zeekraal, ook bekend als Salicornia, is een knapperige en sappige plant met een zilte smaak. Het wordt vaak gebruikt als een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten, zowel rauw als gekookt.

PD FAQ juniorkok
Weetjes van Prins
Hoe kook ik mijn mosselen?

Doe de groenten samen met een scheutje wijn of bier in een grote pan. Leg daar bovenop de mosselen. Strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel aan de kook. Schud tijdens het koken de mosselen even op. Als de schelpen na zo'n 5-8 minuten allemaal open staan zijn de mosselen gaar. Serveer ze met stokbrood of frites en sausjes naar keuze. Bekijk het traditionele recept voor meer informatie.

Mosselen op traditionele wijze 

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Kan je verse mosselen invriezen?

Verse mosselen in de schelp mag je nooit invriezen. Maar als je de mosselen hebt gekookt en je kan ze niet allemaal op, dan kan het je mosselvlees wel invriezen nadat je het uit de schelp gehaald hebt. Dan kan je de mosselen op een later moment in de soep of salade doen of je bakt ze even lekker op met een uitje.

Bekijk hier onze Verse Mosselen:


VERSE MOSSELEN

In welk seizoen kan je mosselen eten?

Zeeuwse bodemcultuur mosselen kan je eten vanaf juli tot maart.

Hangcultuur mosselen zijn te verkrijgen vanaf maart tot juli.

Bekijk hier onze Verse Mosselen:

VERSE MOSSELENHoe open ik een oester?

Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

BASISRECEPT OESTERS

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Hoe open ik een platte oester?

Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. 

Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

BASISRECEPT OESTERS

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Heb je bestek nodig om mosselen te eten?

Nee hoor. Dat is het leuke van mosselen eten. De lege schelp van de eerste mossel die je eet is je bestek. Gebruik deze als een soort knijper om de volgende mosselen uit de schelp te halen. Makkelijker kan het niet en het scheelt in de afwas!

PD mussels uncooked
Meer recepten?

In onze database staan heel veel lekkere seafood recepten.