Oesters gegratineerd met champagne 4
Oesters gegratineerd met champagne

Gemiddeld

4 personen

20 minuten

ingrediënten

  • 24 Zeeuwse Creuses of Grevelingen Oesters van Prins & Dingemanse
  • 50 gram geklaarde boter
  • 1 glas Champagne, cava, prosecco (een andere droge mousserende wijn kan ook)
  • ½ citroen, enkel het sap
  • 1 takje dragon, fijngehakt
  • Peper
  • 3 eidooiers
  • Zout
print dit recept
Bekijk andere recepten

instructies

Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Open de oesters. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe. Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en haal hem uit de schelp. Houd het oestervlees apart en vang het vocht op. Zeef dat daarna om schelpresten te verwijderen. Bewaar de schelpen. Breng de champagne met de dragonblaadjes aan de kook in een steelpan. Laat circa 5 minuten op laag vuur trekken. Zeef het vocht. Breng een pan water aan de kook en zet er een hittebestendige kom op. Doe het mengsel van wijn en dragon, 3 kleine eetlepels oestervocht en de eidooiers in de kom. Klop de geklaarde boter er geleidelijk met een garde doorheen. Nu krijg je een lobbige sabayon. Breng deze op smaak met citroensap, zout en peper. Doe het oestervlees in een steelpan met het overgebleven oestervocht en verwarm 1 tot 2 minuten. Zeker niet te lang. Leg de oesterschelpen met de diepe kant op een bakplaat. Doe de oesters hier terug in en schep er wat sabayon overheen. Oesters die omvallen of waar de sabayon uitloopt, ondersteun je met een platte oesterschelp. Zet onder de grill en gratineer ze 3 tot 5 minuten of tot de oesters goudbruin zijn. Serveer met een glas champagne.

Product bij dit recept

Grevelingen Creuse

Deze oester staat bekend om zijn zilte en romige smaak. Met zorg gekweekt in helder water, biedt hij sappig en mals vlees. De Grevelingen oester is een smaakvolle parel uit de zee die het ontdekken waard is.

Creuse

Een juweel uit de Zeeuwse wateren. Met zijn karakteristieke diepe schelp en verfijnde smaak is de Zeeuwse Creuse oester een ware traktatie voor fijnproevers. 

PD FAQ juniorkok
Weetjes van Prins
Hoe kook ik mijn mosselen?

Doe de groenten samen met een scheutje wijn of bier in een grote pan. Leg daar bovenop de mosselen. Strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel aan de kook. Schud tijdens het koken de mosselen even op. Als de schelpen na zo'n 5-8 minuten allemaal open staan zijn de mosselen gaar. Serveer ze met stokbrood of frites en sausjes naar keuze. Bekijk het traditionele recept voor meer informatie.

Mosselen op traditionele wijze 

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Kan je verse mosselen invriezen?

Verse mosselen in de schelp mag je nooit invriezen. Maar als je de mosselen hebt gekookt en je kan ze niet allemaal op, dan kan het je mosselvlees wel invriezen nadat je het uit de schelp gehaald hebt. Dan kan je de mosselen op een later moment in de soep of salade doen of je bakt ze even lekker op met een uitje.

Bekijk hier onze Verse Mosselen:


VERSE MOSSELEN

In welk seizoen kan je mosselen eten?

Zeeuwse bodemcultuur mosselen kan je eten vanaf juli tot maart.

Hangcultuur mosselen zijn te verkrijgen vanaf maart tot juli.

Bekijk hier onze Verse Mosselen:

VERSE MOSSELENHoe open ik een oester?

Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

BASISRECEPT OESTERS

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Hoe open ik een platte oester?

Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. 

Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

BASISRECEPT OESTERS

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Heb je bestek nodig om mosselen te eten?

Nee hoor. Dat is het leuke van mosselen eten. De lege schelp van de eerste mossel die je eet is je bestek. Gebruik deze als een soort knijper om de volgende mosselen uit de schelp te halen. Makkelijker kan het niet en het scheelt in de afwas!

PD mussels uncooked
Meer recepten?

In onze database staan heel veel lekkere seafood recepten.