Gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper 4
Gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper

Gemiddeld

4 personen

15 minuten

ingrediënten

 •  2 kg Prins & Dingemanse mosselen
 • Klein bosje koriander, grof gehakt
 • 125 gram chorizo, in kleine stukjes
 • 100 milliliter droge witte wijn
 • 10 kleine, smakelijke tomaten, in stukken
 • Peper
 • 1 ui, gesnipperd
 • Zout
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • Olijfolie
 • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
print dit recept
Bekijk andere recepten

instructies

  Spoel de mosselen in ruim koud water. Kapotte mosselen, of openstaande mosselen die ook na een tikje op de schelp open blijven, gooi je weg. Verhit de wok. Bak de stukjes chorizo, op laag vuur, zonder olie in 5 minuten knapperig. Voeg de ui, rode peper en knoflook toe en fruit 3 minuten op laag vuur. Doe de tomaat en witte wijn in de wok, breng aan de kook en laat zacht koken tot het grootste gedeelte van het vocht is verdampt. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel wat zeezout. Schep de mosselen bij het chorizomengsel. Doe de deksel op de wok en breng alles aan de kook. (Is je wok niet groot genoeg voor twee kilo mosselen in één keer? Haal dan de helft van het chorizomengsel uit de pan en start met één kilo mosselen.) Schud de pan een paar keer om. Na 5 à 6 minuten, of wanneer alle schelpen openstaan, zijn de mosselen gaar. Bestrooi met de grof gehakte koriander.

  Tip!

  Lekker met getoast zuurdesembrood. Leg de plakken zuurdesembrood onder de grill of in de grillpan, tot ze bruin kleuren en knapperig zijn. Besprenkel met olijfolie. En vergeet niet de heerlijke tomatensaus met chorizo onderin de pan op te eten.

  Product bij dit recept

  Verse mosselen

  Wereldberoemd vanwege zijn specifieke smaak, stevige bite en structuur. Onze percelen genieten een perfecte bodemgesteldheid. Zo zijn onze mosselen van voldoende voedsel verzekerd en dat proef je!

  PD FAQ juniorkok
  Weetjes van Prins
  Hoe kook ik mijn mosselen?

  Doe de groenten samen met een scheutje wijn of bier in een grote pan. Leg daar bovenop de mosselen. Strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel aan de kook. Schud tijdens het koken de mosselen even op. Als de schelpen na zo'n 5-8 minuten allemaal open staan zijn de mosselen gaar. Serveer ze met stokbrood of frites en sausjes naar keuze. Bekijk het traditionele recept voor meer informatie.

  Mosselen op traditionele wijze 

  Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

  Kan je verse mosselen invriezen?

  Verse mosselen in de schelp mag je nooit invriezen. Maar als je de mosselen hebt gekookt en je kan ze niet allemaal op, dan kan het je mosselvlees wel invriezen nadat je het uit de schelp gehaald hebt. Dan kan je de mosselen op een later moment in de soep of salade doen of je bakt ze even lekker op met een uitje.

  Bekijk hier onze Verse Mosselen:


  VERSE MOSSELEN

  In welk seizoen kan je mosselen eten?

  Zeeuwse bodemcultuur mosselen kan je eten vanaf juli tot maart.

  Hangcultuur mosselen zijn te verkrijgen vanaf maart tot juli.

  Bekijk hier onze Verse Mosselen:

  VERSE MOSSELEN  Hoe open ik een oester?

  Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

  Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

  BASISRECEPT OESTERS

  Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

  Hoe open ik een platte oester?

  Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

  Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. 

  Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

  BASISRECEPT OESTERS

  Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

  Heb je bestek nodig om mosselen te eten?

  Nee hoor. Dat is het leuke van mosselen eten. De lege schelp van de eerste mossel die je eet is je bestek. Gebruik deze als een soort knijper om de volgende mosselen uit de schelp te halen. Makkelijker kan het niet en het scheelt in de afwas!

  PD mussels uncooked
  Meer recepten?

  In onze database staan heel veel lekkere seafood recepten.