Gegratineerde mosselen
Gegratineerde mosselen met roquefort en gedroogde tomaat

Makkelijk

2 - 4 personen

10 minuten

ingrediënten

  • 2 kg Prins & Dingemanse mosselen
  • 1 ei
  • 200 gram roquefort
  • 3 gedroogde tomaten (op olie)
  • 1/2 dl (koks)roomvenkel
  • 2 oude boterhammen
  • sherry azijn
print dit recept
Bekijk andere recepten

instructies

Snijd 100 gram roquefort in stukjes en laat ze in 0,5 dl room op een laag vuur smelten onder geregeld roeren. Voeg wat grof gemalen peper toe. Laten afkoelen. Verkruimel nog eens 100 gram roquefort en 2 oude boterhammen (zonder korst). Meng de brood- en kaaskruimels met een losgeklopt ei. Kook 2 kilo Prins & Dingemanse mosselen tot de schelpen net open staan. Haal de mosselen uit de schelp en meng ze met de roquefort-saus. Snijd 3 gedroogde tomaten (op olie) in zeer kleine stukjes en voeg ze aan de mosselen toe. Kies per portie 9 dubbele schelpen uit en vouw die zo ver mogelijk open. Leg ze op (rechthoekige) vuurvaste borden. Schep het mosselmengsel in de schelpen en verdeel het kaas/broodmengsel erover. Gratineer de mosselen onder de hete grill. Schep op elk bord een kleine salade van reepjes venkel met sherry-azijn en wat olie van de gedroogde tomaten.

Wijnsuggestie

U maakt helemaal een feest van dit gerecht als u er een RODE wijn bij serveert. Niet zomaar een rode, maar de Brouilly Château de la Chaize. Geschonken op een temperatuur van ongeveer 14 graden is deze fruitige en romige Beaujolais aangenaam in balans met de mosselen en de roquefort.

Product bij dit recept

Verse mosselen

Wereldberoemd vanwege zijn specifieke smaak, stevige bite en structuur. Onze percelen genieten een perfecte bodemgesteldheid. Zo zijn onze mosselen van voldoende voedsel verzekerd en dat proef je!

PD FAQ juniorkok
Weetjes van Prins
Hoe kook ik mijn mosselen?

Doe de groenten samen met een scheutje wijn of bier in een grote pan. Leg daar bovenop de mosselen. Strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel aan de kook. Schud tijdens het koken de mosselen even op. Als de schelpen na zo'n 5-8 minuten allemaal open staan zijn de mosselen gaar. Serveer ze met stokbrood of frites en sausjes naar keuze. Bekijk het traditionele recept voor meer informatie.

Mosselen op traditionele wijze 

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Kan je verse mosselen invriezen?

Verse mosselen in de schelp mag je nooit invriezen. Maar als je de mosselen hebt gekookt en je kan ze niet allemaal op, dan kan het je mosselvlees wel invriezen nadat je het uit de schelp gehaald hebt. Dan kan je de mosselen op een later moment in de soep of salade doen of je bakt ze even lekker op met een uitje.

Bekijk hier onze Verse Mosselen:


VERSE MOSSELEN

In welk seizoen kan je mosselen eten?

Zeeuwse bodemcultuur mosselen kan je eten vanaf juli tot maart.

Hangcultuur mosselen zijn te verkrijgen vanaf maart tot juli.

Bekijk hier onze Verse Mosselen:

VERSE MOSSELENHoe open ik een oester?

Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

BASISRECEPT OESTERS

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Hoe open ik een platte oester?

Oesters openen is een lastig en secuur werkje en vergt de nodige ervaring. Nog nooit eerder een oester geopend? Met onderstaand stappenplan moet het je lukken!

Gebruik ter bescherming van je hand een stevige doek. Houd de oester goed vast in de linkerhand. Klem het mes in het scharnier van de oester. Wrik de schelpen met een draaiende beweging van elkaar. Schraap nu het mes langs de vlakke schelp zodat de spier los gaat. Verwijder dan de bovenschelp. Schraap de spier van de onderschelp. De oester is nu los. 

Bekijk het basisrecept oesters voor meer informatie.

BASISRECEPT OESTERS

Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.

Heb je bestek nodig om mosselen te eten?

Nee hoor. Dat is het leuke van mosselen eten. De lege schelp van de eerste mossel die je eet is je bestek. Gebruik deze als een soort knijper om de volgende mosselen uit de schelp te halen. Makkelijker kan het niet en het scheelt in de afwas!

PD mussels uncooked
Meer recepten?

In onze database staan heel veel lekkere seafood recepten.