
1870
Het begin van de moderne oesterkweek, met Yerseke als Centrum
Prins & Dingemanse, een toonaangevend bedrijf in de schaal- en schelpdierensector. Al meer dan een eeuw zijn wij gepassioneerd bezig met de teelt, verwerking en distributie van hoogwaardige schaal- en schelpdierproducten. Onze rijke geschiedenis begon in 1880 toen landbouwer Jacob Prins in Yerseke een bedrijf oprichtte voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins.
Door de jaren heen zijn we gegroeid en hebben we ons assortiment uitgebreid met mosselen, kreeften en een breed scala aan andere schaal- en schelpdieren. Onze expertise in combinatie met ons streven naar kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat we een gevestigde naam zijn geworden in de Nederlandse en internationale vismarkt.
Prins & Dingemanse is een merk van Roem van Yerseke. Al generaties lang werken we nauw samen met de natuur en weten we hoe belangrijk het is om duurzaam te ondernemen. Daarom werken we aan de verkleining van onze footprint en continue verbetering van de natuurvriendelijke kweek en verwerking van schaal- en schelpdieren.
Het begin van de moderne oesterkweek, met Yerseke als Centrum
Landbouwer Jacob Prins richt aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf op voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins.
Jan Prins begint vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen.
De kreeftenfirma Jan Prins wordt uitgebreid met een schaal- en schelpdierenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins komen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond "de firma Prins"
Oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier vanuit de firma Jan Prins, aan de Grintweg te Yerseke.
Jan Prins richt met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.
Door een zeer strenge winter sterft vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vriest 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stoppen ermee, Prins zet door.
De families Prins en Dingemanse richten de onderneming Prins & Dingemanse BV op. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.
Koningin Beatrix opent de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water is de redding van de schaal- en schelpdiersector.
Prins & Dingemanse introduceert de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt.
Als eerste visbedrijf in Nederland ontvangt de Prins Holding het ISO-certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie.
Ingebruikname van de YE-96 Jan Prins, de modernste mosselkotter tot dan in Nederland gebouwd.
Prins & Dingemanse ontwikkelt de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend.
Ingebruikneming van de revolutionaire oesterkotter YE-29 Jacoba Prins, met een volledig geautomatiseerd vissysteem voor oesters.
Koningin Beatrix verleent een 125-jarig Prins & Dingemanse het predicaat koninklijk.
Winnaar van de prestigieuze Prix d’Eite met de Oesterproeverij die van het eten van oester een nog gevarieerdere belevenis maakt.
Voor de tweede maal winnaar van de Prix d’Elite dit maal met de Zeeuwse Creuse Caresse een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.
De vijfde generatie Prins treedt toe tot het directie team.
Prins & Dingemanse en Roem van Yerseke bundelen krachten. Door deze fusie ontstaat het grootste mossel- en oesterverwerkende bedrijf van Nederland.
Prins en Dingemanse introduceert een nieuw logo en verpakkingsontwerp welke vanaf augustus 2023 in de winkels komen te liggen.
Prins & Dingemanse maakt gebruik van MZI's. Deze Mosselzaad-invanginstallaties zijn een duurzame alternatief voor traditionele zaadwinning van mosselen.
Hoe werkt het?
Een mosselzaadinvanginstallatie bestaat uit in het water hangende netten of touwen. Aan deze netten en touwen hechten zich mossellarven, die vervolgens uitgroeien tot babymosseltjes van één tot twee centimeter. Dit is het mosselzaad. De MZI´s liggen ieder jaar van 1 maart tot 1 november in het water. In de zomer en het najaar wordt één of meerdere keren geoogst.
Prins & Dingemanse is onderdeel van Roem van Yerseke. Roem van Yerseke is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in de handel en verwerking van schaal- en schelpdieren, waaronder mosselen, oesters en andere zeevruchten.
Lees meer Prins & Dingemanse en Roem van Yerseke via onze over ons pagina:
Roem van Yerseke heeft een toegewijd kwaliteitsteam dat de voedselkwaliteit en -veiligheid van hun assortiment bewaakt. Ze zijn IFS-gecertificeerd, wat aantoont dat ze voldoen aan strenge normen voor voedselverwerking en -verpakking. Ze hebben ook het MSC-certificaat, dat aangeeft dat ze zich inzetten voor duurzame wildvangst, en het ASC-certificaat, dat staat voor verantwoorde aquacultuur. Bovendien zijn ze gecertificeerd volgens het Europese bio-certificaat 'Euro Leaf', wat hun naleving van strikte EU-voorschriften voor biologische producten bevestigt. Roem van Yerseke streeft ernaar om hoogwaardige producten te leveren die voldoen aan hoge kwaliteits- en duurzaamheidsnormen.