Recepten

Print recept

Proeverij van schelpen

Proeverij van schelpen
ingrediënten
1 rode ui, gesnipperd 1 kilo kokkels van Prins & Dingemanse
1 sjalot, gesnipperd Peper
370 milliliter witte wijnazijn Zout
1 kilo scheermessen van Prins & Dingemanse 2 eetlepels roomboter
Olijfolie 3 bosuitjes, in dunne ringen
Bosje bladpeterselie, fijngehakt 1 kilo venusschelpen van Prins & Dingemanse
300 gram smaakvolle tomaten, in stukken 250 milliliter kippenbouillon
4 tenen knoflook, grof gehakt ½ citroen, enkel het sap
1 bosje basilicum,de steeltjes fijn gesneden en de blaadjes grof gehakt 100 milliliter ongezoete slagroom

Een tafel vol met schelpen. Elk op een andere manier bereid. Gegrilde scheermessen met een dressing van rode ui, sjalot en witte wijnazijn. Kokkels kort gewokt met tomaat, knoflook en basilicum. En dan de venusschelpen. Gestoofd in witte wijn en room. Serveer met witte wijn, goed brood en lekkere boter. Mooier dan dit wordt het toch niet?

 

Gegrilde scheermessen

Meng de rode ui en sjalot in een kom met 120 milliliter witte wijnazijn en de helft van de bladpeterselie. Zet alvast een grillpan op de pan, zodat deze goed heet kan worden. Open de scheermessen. Haal een scherp mes langs de binnenkant van de schelp zodat het vlees niet beschadigt. Dep voorzichtig droog en bestrijk met olijfolie. Leg de scheermessen met de binnenkan op de hete grill. Draai ze na 30 seconde om en grill de schelpkant ook 30 seconde. Leg de scheermessen op een schaal, besprenkel met olijfolie, wat van de witte wijnazijn met uitjes en bladpeterselie.

 

Gewokte kokkels

Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok en fruit de 2 tenen knoflook, fijngehakt, met de basilicumsteeltjes. Laat de knoflook niet bruin worden. Voeg na 5 minuten de tomaten toe en draai het vuur hoog. Zodra de tomaten zacht worden schep je de kokkels in de wok. Bak op hoog vuur en schud af en toe om tot alle schelpen zich openen. Breng op smaak met zout, peper en de basilicumblaadjes.

 

Gestoofde venusschelpen

Smelt de roomboter in een grote pan. Voeg 2 tenen knoflook, fijngehakt, en de bosui toe. Roer goed en laat op laag vuur in 5 minuten zacht worden. Doe 250 milliliter witte wijn en de kippenbouillon erbij. Voeg de venusschelpen toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag zodra de schelpen zich openen. Schep af en toe om. Voeg de slagroom en citroensap toe. Warm kort mee en haal dan de pan van het vuur. Garneer met bladpeterselie.

 

Serveer met goed brood en lekkere boter.

 

Aantal personen: 8

 

littlespoon.nl

Producten met dit recept