Hoogtepunten uit 140 jaar Prins & Dingemanse

1870
Het begin van de moderne oesterkweek, met Yerseke als centrum.
1880

Landbouwer Jacob Prins richt aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf op voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins.

1927
Jan Prins begint vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen.
circa1931

De kreeftenfirma Jan Prins wordt uitgebreid met een schaal- en schelpdierenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins komen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond "de firma Prins"

circa1937
Oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier vanuit de firma Jan Prins, aan de Grintweg te Yerseke.
1962 - 1963

Door een zeer strenge winter sterft vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vriest 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stoppen ermee, Prins zet door.

circa1951

Jan Prins richt met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.

1979 - 1980
De families Prins en Dingemanse richten de onderneming Prins & Dingemanse BV op. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.
1987

Koningin Beatrix opent de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water is de redding van de schaal- en schelpdiersector.

1994
Prins & Dingemanse introduceert de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt.
1996
Ingebruikname van de YE-96 Jan Prins, de modernste mosselkotter tot dan in Nederland gebouwd.
1998
Vorming van de Prins Groep BV, waaronder 17 binnen- en buitenlandse vennootschappen ressorteren.
2005

Ingebruikneming van de revolutionaire oesterkotter YE-29 Jacoba Prins, met een volledig geautomatiseerd vissysteem voor oesters.

1995

Als eerste visbedrijf in Nederland ontvangt de Prins Holding het ISO-certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie.

1997

Prins & Dingemanse ontwikkelt de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend.

2006
Koningin Beatrix verleent een 125-jarig Prins & Dingemanse het predicaat koninklijk.
2009

Winnaar van de prestigieuze Prix d’Eite met de Oesterproeverij die van het eten van oester een nog gevarieerdere belevenis maakt.

2012

Voor de tweede maal winnaar van de Prix d’Elite dit maal met de Zeeuwse Creuse Caresse een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.

2013
De vijfde generatie Prins treedt toe tot het directie team.
2015
Prins & Dingemanse presenteert de Prins’Seas, een gezonde mosselsnack in drie varianten. Genomineerd voor de Prix d’Elite.
2016

Introductie van Royal Dutch Smoked en Mosselen&. Twee vernieuwende lijnen conservenproducten, beide genomineerd voor de Seafood Expo Global Awards.

2017
Prins & Dingemanse voegt een nieuwe oester toe aan het toch al rijke oesterassortiment. De Tabl’Eau de Zélande oester wordt gekweekt op tafels, de off-bottom kweek methode.