Tabl'Eau de Zélande oester; samenwerking tussen mens en natuur

We gaan terug naar waar het allemaal mee begon, terug naar 1880. In dat jaar is over-overgrootvader Jacob Prins begonnen met oesterteelt en -handel aan de havendijk in Yerseke. Dit deed hij met veel liefde en passie voor de oesters. Dit, en zijn opgedane kennis en kunde, gaf hij door aan zijn kinderen, welke dit op hun beurt ook weer deden.

 

Nu, 137 jaar en 5 generaties later, hebben wij aan ons toch al zeer rijke oesterassortiment een nieuwe unieke oester toegevoegd. De Tabl’Eau de Zélande oester. In Nederland worden oesters traditioneel op de zeebodem gekweekt. De Tabl’Eau de Zélande daarentegen wordt op zogenaamde tafels gekweekt, dus los van de zeebodem. Deze kweekwijze geeft de oester een diepere schelp en een andere smaak. De smaak is iets romiger. Eigenlijk laat deze smaak zich niet omschrijven. Dat moet je zelf proeven en ervaren!

 

De off-botom kweek methode zorgt ervoor dat de oesters een natuurlijk schoning krijgen. De continue golfslag zorgt ervoor dat de oesters steeds in beweging zijn en daarmee elkaar schoon ‘schuren’. Tevens krijgt de schelp hierdoor een andere vorm, een vorm met een diepere ‘cup’ waarin zich een mooie volle oester ontwikkelt.

 

Doordat de oesters zich van de bodem af bevinden in de waterkolom, krijgen ze meer stroming door het getijde én een ander aanbod aan algen dan op de bodem. De beschermde omgeving van de kweekzakken en het voedselrijke water waar de oesters in opgroeien zorgen daarnaast voor een karakteristiek smaakprofiel.