Mosselen in MAP-verpakking

Bij Prins & Dingemanse krijgen we regelmatig vragen over mosselen in MAP-verpakking. Hieronder wat meer uitleg.

 

In 1997 ontwikkelt Prins & Dingemanse als eerste in de schaal- en schelpdiersector de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking. Dit staat voor Modified Atmosphere Packaging of in het Nederlands verpakt onder beschermende atmosfeer. Bij het gebruik van dit soort verpakkingen wordt er een extra hoeveelheid zuurstof en koolzuurgas toegevoegd, waardoor producten langer goed blijven. Dit wordt bij veel voedingswaren gedaan.

 

Open mosselen

In MAP-verpakkingen kom je soms mosselen tegen die open staan. Bij veel mensen leeft de gedachte dat deze dan niet meer goed zijn, maar dat is in veel gevallen niet waar. De mossel wordt in zijn beschermde omgeving ontspannen, waardoor zijn schelp open gaat. Zodra hij uit de verpakking is zal hij traag sluiten. Wanneer hij langzaam sluit kan je een paar keer zacht tikken, zodat hij ‘wakker’ schrikt en zijn schelp sluit.

 

Zo kan iedereen thuis controleren of de mosselen goed zijn of niet. Wanneer je mosselen gaat koken is het belangrijk dat je de kapotte en de open mosselen die niet meer dicht gaan er uit haalt. Daarna kan het genieten beginnen.