PD header duurzaamheid

Duurzaamheid

Prins en Dingemanse is een merk van Roem van Yerseke. Al generaties lang werken we nauw samen met de natuur en weten we hoe belangrijk het is om duurzaam te ondernemen. Daarom werken we aan de verkleining van onze footprint en continue verbetering van de natuurvriendelijke kweek en verwerking van schaal- en schelpdieren.

Warmtewisselaars

Deze gedachte resulteert in productielocaties die zijn uitgerust met materialen en (slimme) technieken die leiden tot minder energie verbruik en slijtage. De geïsoleerde productiehallen zijn onder andere voorzien van LED verlichting met aanwezigheidsdetectie, er staan warmtewisselaars die helpen restenergie opnieuw te gebruiken en de productielijnen zijn voorzien van regelaars en gecomputeriseerde schakelkasten. Op het dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd en onze schepen zijn uitgerust met moderne, zuinige, aandrijvingslijnen.

Mosselschelpen

Zo gebruiken wij de lege mosselschelpen die als restafval uit de mosselverwerking komen als collectoren voor oesterbroed en Mosselzaadinvanginstallaties (MZI) om mosselzaad in de waterkolom in te vangen. Daarnaast heeft Roem van Yerseke een eigen schelpdier hatchery ontwikkeld – een broedhuis voor mosselen, oesters en tapijtschelpen die verder opgekweekt worden op percelen in onder andere de Oosterschelde en de Grevelingen.

PEFC oestermanden

Het uitgangspunt van Roem van Yerseke is dat er gekozen wordt voor duurzame materialen waar dit mogelijk en verantwoord is. De meeste producten gaan in kunststof verpakkingen die geheel recyclebaar zijn. Daarnaast worden houten oestermanden gebruikt die PEFC zijn en 100% biologisch afbreekbare jute zakken. Het papier en karton is FSC gecertificeerd.

Certificering

De schaal- en schelpdieren waarmee wordt gewerkt zijn gecertificeerd met de erkende duurzaamheidskeurmerken Marine Stewardship Counsil (MSC), Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Euro-Leaf (BIO).

PD FAQ juniorkok
Weetjes van Prins
Wat zijn MZI's?

Prins & Dingemanse maakt gebruik van MZI's. Deze Mosselzaad-invanginstallaties zijn een duurzame alternatief voor traditionele zaadwinning van mosselen.

Hoe werkt het?

Een mosselzaadinvanginstallatie bestaat uit in het water hangende netten of touwen. Aan deze netten en touwen hechten zich mossellarven, die vervolgens uitgroeien tot babymosseltjes van één tot twee centimeter. Dit is het mosselzaad. De MZI´s liggen ieder jaar van 1 maart tot 1 november in het water. In de zomer en het najaar wordt één of meerdere keren geoogst.

Welk bedrijf is het moederbedrijf van Prins & Dingemanse?

Prins & Dingemanse is onderdeel van Roem van Yerseke. Roem van Yerseke is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in de handel en verwerking van schaal- en schelpdieren, waaronder mosselen, oesters en andere zeevruchten.

Lees meer Prins & Dingemanse en Roem van Yerseke via onze over ons pagina:

OVER ONS

Hoe lang bestaat Prins & Dingemanse al?

Prins & Dingemanse is opgericht in 1880 en bestaat daarmee al meer dan 135 jaar!

Lees meer over de geschiedenis van Prins & Dingemanse via onze over ons pagina:

OVER ONS

Hoeveel hectare mosselpercelen worden er gebruikt om jou dagelijks van Verse Mosselen te kunnen voorzien?

Met meer dan 2000 hectare aan mossel- en oesterpercelen met een gunstige geografische spreiding heeft Roem van Yerseke, als moederbedrijf van Prins & Dingemanse, altijd beschikking over de beste grondstoffen.

Met hoeveel schepen wordt er gevist om dagelijks mosselen van Prins & Dingemanse te kunnen eten?

Dankzij onze eigen vloot van 14 schepen, vissen we de grondstoffen op het juiste moment op om deze vervolgens, zonder tussenkomst van derden, direct te kunnen verwerken.

Op hoeveel locaties worden de producten verwerkt?

Heeft het moederbedrijf Roem van Yerseke, twee fabrieken voor het verwerken van verse schelpdieren en een conserven/garnalen fabriek. In Duitsland staat onze fabriek voor het produceren van diepvriesmosselen en productie van gekookt mosselvlees.

Wordt er ook onderzoek gedaan door het bedrijf naar verduurzaming en verdere ontwikkelingen in de opkweek van schaal– en schelpdieren?

Roem van Yerseke onderzoekt al vele jaren de kweek en opkweek van schaal– en schelpdieren, zowel op het land als in de vrije natuur. Om deze reden ontwikkelden wij in 2005 een unieke hatchery oftewel ‘broedhuis’ voor jonge schelpdiertjes.

Welke certificeringen worden onder andere gevoerd door het bedrijf?

Roem van Yerseke heeft een toegewijd kwaliteitsteam dat de voedselkwaliteit en -veiligheid van hun assortiment bewaakt. Ze zijn IFS-gecertificeerd, wat aantoont dat ze voldoen aan strenge normen voor voedselverwerking en -verpakking. Ze hebben ook het MSC-certificaat, dat aangeeft dat ze zich inzetten voor duurzame wildvangst, en het ASC-certificaat, dat staat voor verantwoorde aquacultuur. Bovendien zijn ze gecertificeerd volgens het Europese bio-certificaat 'Euro Leaf', wat hun naleving van strikte EU-voorschriften voor biologische producten bevestigt. Roem van Yerseke streeft ernaar om hoogwaardige producten te leveren die voldoen aan hoge kwaliteits- en duurzaamheidsnormen.