PD header boot aan wal

Over ons

Prins & Dingemanse, een toonaangevend bedrijf in de schaal- en schelpdierensector. Al meer dan een eeuw zijn wij gepassioneerd bezig met de teelt, verwerking en distributie van hoogwaardige schaal- en schelpdierproducten. Onze rijke geschiedenis begon in 1880 toen landbouwer Jacob Prins in Yerseke een bedrijf oprichtte voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins.

Door de jaren heen zijn we gegroeid en hebben we ons assortiment uitgebreid met mosselen, kreeften en een breed scala aan andere schaal- en schelpdieren. Onze expertise in combinatie met ons streven naar kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat we een gevestigde naam zijn geworden in de Nederlandse en internationale vismarkt.

Duurzaamheid

Prins & Dingemanse is een merk van Roem van Yerseke. Al generaties lang werken we nauw samen met de natuur en weten we hoe belangrijk het is om duurzaam te ondernemen. Daarom werken we aan de verkleining van onze footprint en continue verbetering van de natuurvriendelijke kweek en verwerking van schaal- en schelpdieren.

De geschiedenis

820 510 6 43 0 nl timeline 1

1870

Het begin van de moderne oesterkweek, met Yerseke als Centrum

640 640 6 44 0 nl timeline 2

1880

Landbouwer Jacob Prins richt aan de Havendijk in Yerseke een bedrijf op voor oesterteelt en -handel, onder de naam Jac. Prins.

820 510 6 45 0 nl timeline 3

1927

Jan Prins begint vanuit Bruinisse met kreeftenvisserij op de Grevelingen.

640 400 6 46 0 nl timeline 4

1927

De kreeftenfirma Jan Prins wordt uitgebreid met een schaal- en schelpdierenhandel. De activiteiten van de oesterfirma Jac. Prins komen erbij. De naam wordt Jan Prins, in de volksmond "de firma Prins"

640 1280 6 47 0 nl timeline 5

1937

Oprichting van conservenfabriek De Zeeuwsche Banier vanuit de firma Jan Prins, aan de Grintweg te Yerseke.

640 400 6 48 0 nl timeline 6

1951

Jan Prins richt met anderen een bedrijf op voor handel in verse mosselen.

640 400 6 46 0 nl timeline 4

1962-1963

Door een zeer strenge winter sterft vrijwel het hele kreeftenbestand in de Oosterschelde uit. Ook vriest 90 procent van de oesters kapot. Veel kwekers stoppen ermee, Prins zet door.

640 640 6 49 0 nl timeline 7

1979

De families Prins en Dingemanse richten de onderneming Prins & Dingemanse BV op. De kleur geel en het rood-wit-blauwe logo doen hun intrede.

Prins1

1987

Koningin Beatrix opent de stormvloedkering in de Oosterscheldemonding. Het behoud van getijden en zout water is de redding van de schaal- en schelpdiersector.

DIH RB Jumbo 2e HaagstraatDIH RB Jumbo 2e Haagstraat20201118 121825 1600x1200 1920x1080 1 700x394

1994

Prins & Dingemanse introduceert de lekvrije mosselemmer, bestemd voor de supermarkt.

640 400 6 51 0 nl timeline 9

1995

Als eerste visbedrijf in Nederland ontvangt de Prins Holding het ISO-certificaat ten bewijze van een goede en voedselveilige productie en distributie.

820 510 6 52 0 nl timeline 10

1996

Ingebruikname van de YE-96 Jan Prins, de modernste mosselkotter tot dan in Nederland gebouwd.

640 640 6 53 0 nl timeline 11

1997

Prins & Dingemanse ontwikkelt de lekvrije en vershoudende MAP-verpakking voor schaal- en schelpdieren, waarvoor diverse octrooien worden verleend.

640 400 6 54 0 nl timeline 12

2005

Ingebruikneming van de revolutionaire oesterkotter YE-29 Jacoba Prins, met een volledig geautomatiseerd vissysteem voor oesters.

Predikaat hofleverancier zaanlandia.jpeg

2006

Koningin Beatrix verleent een 125-jarig Prins & Dingemanse het predicaat koninklijk.

640 640 6 55 0 nl timeline 13

2009

Winnaar van de prestigieuze Prix d’Eite met de Oesterproeverij die van het eten van oester een nog gevarieerdere belevenis maakt.

640 640 6 56 0 nl timeline 14

2012

Voor de tweede maal winnaar van de Prix d’Elite dit maal met de Zeeuwse Creuse Caresse een oester die in een waar ‘wellness resort’ wordt gevoed met het beste Oosterscheldewater en algen. Dit geeft de oester een unieke smaak.

Prins Dingemanse vrachtwagen

2013

De vijfde generatie Prins treedt toe tot het directie team.

5f2b50e9 6e9e 424b 99a3 97060af6caf3 thumb1920

2020

Prins & Dingemanse en Roem van Yerseke bundelen krachten. Door deze fusie ontstaat het grootste mossel- en oesterverwerkende bedrijf van Nederland.

PD verpakking nieuw 2023

2023

Prins en Dingemanse introduceert een nieuw logo en verpakkingsontwerp welke vanaf augustus 2023 in de winkels komen te liggen.

PD FAQ juniorkok
Weetjes van Prins
Wat zijn MZI's?

Prins & Dingemanse maakt gebruik van MZI's. Deze Mosselzaad-invanginstallaties zijn een duurzame alternatief voor traditionele zaadwinning van mosselen.

Hoe werkt het?

Een mosselzaadinvanginstallatie bestaat uit in het water hangende netten of touwen. Aan deze netten en touwen hechten zich mossellarven, die vervolgens uitgroeien tot babymosseltjes van één tot twee centimeter. Dit is het mosselzaad. De MZI´s liggen ieder jaar van 1 maart tot 1 november in het water. In de zomer en het najaar wordt één of meerdere keren geoogst.

Welk bedrijf is het moederbedrijf van Prins & Dingemanse?

Prins & Dingemanse is onderdeel van Roem van Yerseke. Roem van Yerseke is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in de handel en verwerking van schaal- en schelpdieren, waaronder mosselen, oesters en andere zeevruchten.

Lees meer Prins & Dingemanse en Roem van Yerseke via onze over ons pagina:

OVER ONS

Hoe lang bestaat Prins & Dingemanse al?

Prins & Dingemanse is opgericht in 1880 en bestaat daarmee al meer dan 135 jaar!

Lees meer over de geschiedenis van Prins & Dingemanse via onze over ons pagina:

OVER ONS

Hoeveel hectare mosselpercelen worden er gebruikt om jou dagelijks van Verse Mosselen te kunnen voorzien?

Met meer dan 2000 hectare aan mossel- en oesterpercelen met een gunstige geografische spreiding heeft Roem van Yerseke, als moederbedrijf van Prins & Dingemanse, altijd beschikking over de beste grondstoffen.

Met hoeveel schepen wordt er gevist om dagelijks mosselen van Prins & Dingemanse te kunnen eten?

Dankzij onze eigen vloot van 14 schepen, vissen we de grondstoffen op het juiste moment op om deze vervolgens, zonder tussenkomst van derden, direct te kunnen verwerken.

Op hoeveel locaties worden de producten verwerkt?

Heeft het moederbedrijf Roem van Yerseke, twee fabrieken voor het verwerken van verse schelpdieren en een conserven/garnalen fabriek. In Duitsland staat onze fabriek voor het produceren van diepvriesmosselen en productie van gekookt mosselvlees.

Wordt er ook onderzoek gedaan door het bedrijf naar verduurzaming en verdere ontwikkelingen in de opkweek van schaal– en schelpdieren?

Roem van Yerseke onderzoekt al vele jaren de kweek en opkweek van schaal– en schelpdieren, zowel op het land als in de vrije natuur. Om deze reden ontwikkelden wij in 2005 een unieke hatchery oftewel ‘broedhuis’ voor jonge schelpdiertjes.

Welke certificeringen worden onder andere gevoerd door het bedrijf?

Roem van Yerseke heeft een toegewijd kwaliteitsteam dat de voedselkwaliteit en -veiligheid van hun assortiment bewaakt. Ze zijn IFS-gecertificeerd, wat aantoont dat ze voldoen aan strenge normen voor voedselverwerking en -verpakking. Ze hebben ook het MSC-certificaat, dat aangeeft dat ze zich inzetten voor duurzame wildvangst, en het ASC-certificaat, dat staat voor verantwoorde aquacultuur. Bovendien zijn ze gecertificeerd volgens het Europese bio-certificaat 'Euro Leaf', wat hun naleving van strikte EU-voorschriften voor biologische producten bevestigt. Roem van Yerseke streeft ernaar om hoogwaardige producten te leveren die voldoen aan hoge kwaliteits- en duurzaamheidsnormen.